Nexø kirke


Det er ikke muligt med sikkerhed at fastslå kirkens alder.Nexø blev købstad i 1346  Måske er den ældste del af kirken fra den tid.  Oprindeligt var kirken i den lille fattige fiskerby blot et kapel, indviet til se: sømændenes skytshelgen "Sct.Nicolai"Siden blev kapellet bygget større.   Murene blev 1730 - 31 forhøjet med 4 alen (ca.2 meter) og vinduerne fik den nuværende størrelse. Hullet i muren bag trappen til prædikestolen stammer muligvis fra et af de oprindelige vinduer. Tårnet er fra 1500-tallet. Spiret med det løgformede kobbertag er sat op i 1910.Der var et lignende spir fra 1620 til 1797. Våbenhuset på sydsiden af kirken og ligkapellet på nordsiden er fra 1700tallet.  Det nordre sideskib er tilbygget i 1760.
 

Prædikestolen og det forgyldte krucifiks over prædikestolen stammer fra 1600-tallet. I 1993-95 udsmykkede Bodil Kaalund billedfelterne i prædikestolen og i de to pulpiturer med i alt 27 motiver fra Det gamle og ny Testamente.
Prædikestolen fem felter viser centrale temaer fra trosbekendelsen: Skabelsen, julenat, påskemorgen, Jesu himmelfart og pinsen.  Pinsemotivet med apostlene, som modtager Helligånden, er et varmt og levende billede, som fra sin plads helt ude ved væggen danner en naturlig forbindelse ned til kirkebænkene, hvor Helligånden fortsætter sin gerning i den menighed, som nu samles i kirken om ordet og sakramenterne og for at bede, takke og lovprise den treenige Guds navn. 

 

Alteret og gulvet i korpartiet er udfort i Nexø sandsten. På alteret står to store messinglysestager, som er skænket af kronprinseparret i 1946, da kirken var færdigrestaureret efter bombardementet i maj 1945. Den store lysekrone kaldes "Danmarkskronen", som ligeledes er en gave til Nexø kirke efter bombardementet.

 

 

Døbefonten fra 1784 er udhugget i Nexø sandsten. Hele korpartiet med alteret er fornyet i forbindelse med en omfattende renovering af kirkens indre i 1985.

 

Kirkens orgel er et Frobenius-orgel fra 1964 med 19 stemmer.

Tilbage


 

Startseite Bornholm.net

Startsiden til Bornholmerguiden.dk