Bølshavn

luisekr_boelshavn.jpg

Når først man har besøgt Bornholm en gang, vil man komme tilbage. Hjemme vil man fortælle om øen med begejstring. Alle er blevet betaget af Bornholm - også Kong Frederik VII' og hans gemalinde lensgrevinde Danner (Louise Rasmussen før det høje ægteskab) ved deres besøg på øen i 1856.  Kongen blev især henrykt for øboerne, da snobberiet så godt som ikke eksisterede på Bornholm. Han blev så glad for fiskerne og de øvrige beboere i Bølshavn, at han gav dem et areal, nu "Bølshavn Frihed". Indtil for ganske få år siden betalte beboerne en jordbrugsafgift på 9 øre hvert halve år. Det viste sig at være den afgift, der blev indført, da "Bølshavn Frihed" blev oprettet; lidt penge skulle staten trods alt have i kassen.

Bølshavn er den dag i dag et dejligt sted - ikke mindst om sommeren. Havnen er lille og var indtil for få år siden ejet af beboerne i Bølshavn. Den ejes nu af Allinge - Gudhjem kommune. Kommunen købte havnen for den formidable sum af kr.0,00. Pudsigt nok var der ikke nogen advokat, der ville tage sig af salget.

Syd for Bølshavn ligger Louisenlund. Lunden er kendt for en betydelig samling bautasten. Denne lund købte kongen, og i den anledning blev lunden gjort tilgængelig for almen-heden.

Louisekroen, som den kendes i dag, med de gyldne bogstaver på østgavlen og det store portræt af grevinde Danner på gavlen mod landevejen, har været kro siden 1973. Før den tid var her avlsbrug (husmandssted).

Vi håber, De har glædet Dem over lidt Danmarks - historie, Teksten er hentet fra LOUISEKROENS FOLDER
 Brændesgårdshaven  Dueodde Sommerhus  Sommerhus Leopold 1  Anse Tollet
Bornholmsk Ordbog giver adgang til bornholmske glossarer
09.12.2023 - Dagens vittighed: Fluer elsker at blive jaget væk. Det er derfor de hele tiden kommer igen - Storm P


gerade 91 Besucher online.